2025 yılının Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçiş yılı olmasına istinaden aşağıda belirtilen destek ve avantajların sağlanması kararlaştırılmıştır:
1) 25 Mart 2025 – 30 Nisan 2025 Tarihleri Arasındaki Dönemle Sınırlı Olarak, utts.gov.tr Adresinden Kayıt ve Ödeme İşlemlerini Tamamlayacak Mükellefler Bakımından TTB bedeli için (montaj hizmet bedeli ve KDV dâhil olmak üzere), 2025 yılı için belirlenen 2.791,45 TL yerine, 2.172 TL tutarındaki indirimli ücretin uygulanmasına karar verilmiştir.
2) 1 Ocak 2025 – 25 Mart 2025 Tarihleri Arasındaki Dönemde TTB Satın Almış ve Taşıtlarına Montaj Yaptırmış Olan Mükellefler Bakımından
2025 yılı fiyatları üzerinden Darphane’den TTB satın almış, ödemesini yapmış ve montaj işlemlerini tamamlamış olan mükellefler, www.utts.gov.tr üzerinden gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini 30 Nisan 2025 tarihine kadar yapmak kaydıyla 619,45 TL karşılığı, uygulama detayları www.utts.gov.tr de açıklanan çeşitli destek ve avantajlardan 2025 yılı içinde faydalanabileceklerdir.
3) 1 Ocak 2025 – 25 Mart 2025 Tarihleri Arasındaki Dönemde TTB Satın Almış Ancak Montaj İşlemlerini Henüz Yaptırmamış Olan Mükellefler Bakımından
2025 yılı fiyatları üzerinden TTB satın almış ancak montaj işlemlerini yaptırmamış ve henüz faturası kesilmemiş olan mükelleflere, TTB montaj işlemlerinin tamamlanmasının ardından uygulama detayları www.utts.gov.tr de açıklanan şekilde 619,45 TL tutarında iade, banka havalesi yoluyla yapılacaktır.
Akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler, YN Pompa ÖKC üreten veya ithal eden firmalar, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları ve Yetkili İstasyon Montaj Firmaları ile bunların teknik servis bayileri,ve UTTS donanımlarını üreten veya ithal eden Yetkili Firmalar UTTS’ye kayıt yaptırmak suretiyle sistemde yer alacaklardır.
UTTS mükelleflerinin en geç 31.12.2024 tarihine kadar UTTS'ye geçişlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları zorunludur.
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi için bu taşıtlara TTB monte edilmiş olması ve taşıtların akaryakıt alımlarının UTTS üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur. Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB monte ettirilebilir. Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.
UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar. Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.
UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde ÖKC Fişi düzenlenecektir. TTB taktırma zorunluluğu getirilen taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.
UTTS kapsamında kurulum ve sistemin işletilmesi ile ilgili tüm iş ve işlemler Yetkili UTTS İşletmecisi, Yetkili İstasyon Montaj Firmaları, Yetkili Taşıt Montaj Firmaları, Yetkili ÖKC Firmaları, Yetkili UTTS Donanım Tedarikçileri tarafından yerine getirilecektir. Bu firmalar Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce yetkilendirileceklerdir.
Darphane tarafından belirlenmiş olan UTTS kurulum ve işletim isteklerine uygun olarak, sistemin nitelik, özellik, yöntem, koşul ve süreçlerinin tasarlanması, buna uygun olarak UTTS kapsamındaki her türlü donanım, yazılım, sistem ve benzeri unsurların üretimi, ithali, satışı, kurulumu, değişimi ve bakım onarım işlerini yürütmekten mesul olan ve Darphane tarafından görevlendirilmiş İşletmecidir.
Whatsapp Destek Hattı